NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας ώστε να λαμβάνετε τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοσίτσα 11, Εξάρχεια
Αθήνα 10683
T: 210 8229133
E: ees@ath.forthnet.gr

Νέα της Ε.Ε.Σ.

Aναζήτηση

10/3/2010

|

Ε.Ε.Σ.

Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Σ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπιστήκαμε τον Έλληνα σκηνοθέτη, και η υπεράσπιση αυτή έγινε με αξιοπρέπεια στην κατεύθυνση των δημοσίων παρεμβάσεων, συνεντεύξεων Τύπου και έντονο διάλογο με την εκάστοτε εξουσία, ώστε να κερδίσουμε τις μάχες που πήραμε πρωτοβουλία να κλιμακώσουμε μεθοδικά και προτείναμε προς κάθε κατεύθυνση το όραμα μας για το μέλλον του Θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Πιστεύουμε πως η Εταιρεία μας είναι πρωτοπόρα δύναμη στην υλοποίηση αυτού του οράματος για τον πολιτισμό μας σήμερα.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ:

§  Συνέδριο για τον Κινηματογράφο την άνοιξη του 2007 με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με βράβευση του Ζυλ Ντασσέν, με την παρουσία Ελλήνων και ευρωπαίων δημιουργών με την οργανωτική ευθύνη της Ε.Ε.Σ. και Κινηματογραφικών Σωματείων του Οπτικοακουστικού.

§  Με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου που επεξεργαστήκαμε, παρουσιάσαμε δημόσια τα πορίσματά του.

§  Δημιουργήσαμε μαζί με άλλους φορείς την Διασωματειακή με διευρυμένα σωματεία που δεν συμμετείχαν στο Συνέδριο όταν είδαν την δημοκρατικότητα και την αποτελεσματικότητα του Συνεδρίου  αυτού.

§  Η Διασωματειακή Επιτροπή προχώρησε σε πρόταση Νόμου με τίτλο «Σχέδιο Νόμου Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής».

§  Καταγγείλαμε την Επιτροπή Λιάπη, Γαβρα-Δοξιάδη, για το ατελές και επιεικώς απαράδεκτο σχέδιο Νόμου που εμποδίσαμε να δει το φως της δημοσιότητας.

§  Σχέδιο που εξαφάνισε τους αιρετούς από το Δ.Σ. και την Γεν. Συνέλευση και έκανε παντοδύναμη την Διοίκηση του Ε.Κ.Κ. δημιουργώντας πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά και στις αναθέσεις.

§  Συγκεντρώσαμε 500 και πλέον υπογραφές, από προσωπικότητες κύρους, στήριξης του Νόμου της Διασωματειακής.

§  Διαφωνήσαμε με τις προτάσεις του ΣΑΠΟΕ των μεγαλοπαραγωγών και των μεγαλοδιανομέων.

§  Διευρύναμε την Διασωματειακή με σωματεία όπως το ΣΕΗ και το «μικρό» και καταγγείλαμε την διασπαστική κίνηση του ΣΑΠΟΕ να φτιάξει ένα forum για να περάσει τις προτάσεις μόνο των μεγαλοπαραγωγών και των μεγαλοδιανομέων.

§  Ανοίξαμε διάλογο με τον σημερινό Υπουργό Πολιτισμού και του ξεκαθαρίσαμε ότι αυτός ο Νόμος που θα γίνει, θα είναι συνέχεια του νόμου της Μελίνας Μερκούρη, θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα Σκηνοθέτη-Δημιουργό που είναι η κινητήρια δύναμη για την πραγματοποίηση μιας ταινίας.

Ε.Κ.Κ.

§  Καταγγείλαμε δημόσια την ένταξη του Ε.Κ.Κ. στις ΔΕΚΟ και ζητήσαμε την εξαίρεσή του.

§  Ζητήσαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού κωδικό και αύξηση των κονδυλίων για το Σινεμά.

§  Ζητήσαμε αύξηση του αριθμού των εγκρίσεων, τόσο για τα προγράμματα Γραφή, Ορίζοντες, Τεκμήριο, Κίνητρο, ταινιών μικρού μήκους και ανεξάρτητες έτοιμες ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους γιατί όλα τα προγράμματα αυτά έχουν μειωθεί.

§  Ζητήσαμε αύξηση του προϋπολογισμού για τις ταινίες. Ενδεικτικά το πρόγραμμα Ορίζοντες από 350.000€ μειώθηκε στις 200-250.000€.

§  Αύξηση στα υπόλοιπα προγράμματα. Έχει καταντήσει η ταινία μικρού μήκους, έτοιμη, να παίρνει 5.000€ και η μεγάλη μήκους να αντιμετωπίζεται ως μικρού εγκρίνοντας ποσά 10.000-30.000€.

§  Δυστυχώς την μείωση των οικονομικών την πρότεινε ο ίδιος ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου την στήριξαν εν μέρει, εκτός του εκπροσώπου μας, και κατά την ψηφοφορία, όταν ήρθε η σειρά του Προέδρου να ψηφίσει, ψήφισε αρνητικά στην πρότασή του!!!!

§  Ζητήσαμε αξιοκρατία στις αναθέσεις και να μην συγκεντρώνει ένας παραγωγός όλες τις εγκρίσεις.

§  Ζητήσαμε να μην αλλάξει ο κανονισμός χρηματοδοτήσεων μέχρι να γίνει ο Νόμος.

§  Σε συνεργασία με τους φορείς, ζητήσαμε με επιστολή μας από το Ε.Κ.Κ. να μην προχωρήσουν σε αλλαγή του κανονισμού.

§  Δυστυχώς προχώρησαν σε αλλαγή του κανονισμού που η έγκριση έγινε προέγκριση με άγνωστο το αν θα υλοποιηθεί μια ταινία.

§  Μετέφεραν την έδρα του Ε.Κ.Κ. από το ιστορικό κτίριο της Πανεπιστημίου στην περιοχή Μακρυγιάννη με μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα και άγνωστα μέχρι στιγμής έξοδα μεταφοράς.

§  Ζητήσαμε από τον Ιούνιο του 2006 να τοποθετηθούν σε καίρια θέματα διαφάνειας και αρνούνται μέχρι και σήμερα να απαντήσουν.

§  Η ανάθεση ψηφιοποίησης έγινε με τρόπο σκανδαλώδη σε εταιρεία που ήσαν εμπλεκόμενοι θεσμικοί και το αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης ήταν εξαιρετικά κακό.

§  Το Film Center είναι ένα πρόγραμμα του Ε.Κ.Κ. για προβολή της Ελληνικής Ταινίας με άγνωστο κόστος και χωρίς να προβάλλει πραγματικά την Ελληνική Ταινία.

§  Η προώθηση της Hellas Film είναι ανύπαρκτη και φτάσαμε στο σημείο, φέτος στο Βερολίνο, να προωθούν τις ταινίες τους οι ίδιοι οι σκηνοθέτες με 1.000 €!!! που τα 600 από αυτά είναι για αμοιβή στις αίθουσες.

§  Ζητήσαμε από το Ε.Κ.Κ. με επιστολή μας να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και να μας δώσει οικονομικά στοιχεία πόσο στοίχισε η παρουσία του Ε.Κ.Κ στο Βερολίνο, πόσο στοίχισε το περίπτερο εκεί, από την στιγμή που καμία Ελληνική ταινία δεν συμμετείχε εκεί σε κανένα από τα προγράμματα του Φεστιβάλ.

§  Η Διοίκηση χειρίστηκε τα ζητήματα του Ε.Κ.Κ. με πρωτοφανή προχειρότητα, επιζήμια δεξιότητα και έλλειψη στοιχειώδους διοικητικής ικανότητας.

§  Η Διοίκηση δεν στάθηκε ικανή να παρουσιάσει στην κινηματογραφική κοινότητα  κοστολογημένη και αξιόπιστη πρόταση για την ελληνική κινηματογραφία.

§  Στην τελευταία Γενική Συνέλευση επίσης αρνήθηκαν να δώσουν πλήρη οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του Ε.Κ.Κ και καταψηφίστηκε ο Διοικητικός και δεν ψηφίστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός.

§  Υπήρξε αυτονόμηση του Προέδρου του Ε.Κ.Κ. με μια ομάδα ευνοουμένων του με στόχο να πλήξει τον συνδικαλισμό και την Ε.Ε.Σ.,

§  Η ομάδα αυτή μετά του Προέδρου του Ε.Κ.Κ. σαμποτάρισαν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2009 καθώς επίσης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μαρτίου 2010, με σημαία δήθεν ότι δεν γίνεται ο νέος κινηματογραφικός Νόμος και  δίχασαν τον χώρο.

§  Η Ε.Ε.Σ. με δημόσιες παρεμβάσεις στον Τύπο και Συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στήριξε τον θεσμό.

§  Λίγες μέρες πριν τις από εκλογές, σε μια συνάντηση με πολιτικούς για τον Κινηματογράφο στον Ιανό, ο Πρόεδρος του Κέντρου συνοδευόμενος από μια ομάδα με ένα αόριστο κείμενο διαμαρτυρήθηκαν γιατί η Εταιρεία καταψήφισε, μαζί με άλλα σωματεία, τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του Ε.Κ.Κ., και 34 μέλη μας απεχώρησαν από την Εταιρεία.

§  Ζητάμε με τις προτάσεις μας στον νέο σχέδιο Νόμου πλήρη εκσυγχρονισμό του Ε.Κ.Κ..

§  Διαφάνεια στις αναθέσεις και στα οικονομικά, δηλαδή στο δημόσιο χρήμα.

§  Κωδικό για χρηματοδοτήσεις νέων.

§  Εκσυγχρονισμό της “Hellas Film”.

§  Διευθύνσεις ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

§  Η Διασωματειακή με συνέντευξη τύπου στον Ιανό, κατήγγειλε τα σχεδιαζόμενα της χειραγώγησης του κινηματογραφικού χώρου από θεσμικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

§  Ζήτησαν την παραίτηση της διορισμένης Διοίκησης του Ε.Κ.Κ. και των αιρετών του Διοικητικού Συμβουλίου.

§  Το κείμενο της Διασωματειακής τυπώθηκε σε βιβλίο, σας έχει αποσταλεί, έχει αποσταλεί στους  300 βουλευτές της Βουλής και έχει τυπωθεί και για τους υπόλοιπους φορείς.

§  Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Προέδρου της Ε.Ε.Σ. ζητώντας αποζημίωση για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», δηλώσεις που επανειλημμένα η Διοίκησή μας έχει γνωστοποιήσει στο Ε.Κ.Κ. χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.Ε.Σ.

§  Έγινε αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας μας, όπως είχαμε δεσμευθεί στην προηγούμενη προγραμματική Γενική Συνέλευση.

§  Πάντα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.

§  Με σοβαρά κριτήρια για την εγγραφή μέλους

§  Με στήριξη του Παραρτήματος στην Θεσσαλονίκη με το δικαίωμα κάλπης για τις εκλογές.

§  Ένα Καταστατικό σύγχρονο και σοβαρό όπως ταιριάζει σε έναν πολιτιστικό οργανισμό όπως είναι η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

§  Έτσι δημιουργήσαμε παράλληλα εταιρεία μη κερδοσκοπική «SEE» Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που δεν αποδίδει κεφάλαιο στους μετόχους αλλά δημιουργεί προοπτικές οικονομικής ανεξαρτητοποίησης της Εταιρείας και όχι να γίνεται κάθε φορά επαίτης στον εκάστοτε Υπουργό.  

«SEE» ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

§  Δημιουργεί αυτή την στιγμή έκδοση του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου και θα υλοποιήσει δύο (2) έτοιμα προγράμματα που θα σας ανακοινώσω.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ. ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

§  Στήριξη του πολιτισμού στην περιφέρεια με κέντρο την Θεσσαλονίκη.

§  Πόλος παραγωγής στην Θεσσαλονίκη μέσα από τον νέο κινηματογραφικό νόμο.

§  Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου παράλληλα με το Διεθνές.

§  Έδρα-υπηρεσίες του Φεστιβάλ, συνεντεύξεις τύπου στην Θεσσαλονίκη.

§  Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στην Θεσσαλονίκη.

§  Στήριξη πανεπιστημιακής Σχολής στην Θεσσαλονίκη.

§  Δημιουργία Ταινιοθήκης στην Θεσσαλονίκη σε αίθουσα του Λιμανιού.

§ Το Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» να γίνει η πρώτη πειραματική σκηνή του ΚΘΒΕ. 

§  Στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πραγματοποίησε εκδήλωση με σειρά ντοκιμαντέρ.

§  Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρώτη ταινία μικρού μήκους των καταξιωμένων Ελλήνων σκηνοθετών : οι Κωνσταντίνος Γιανναρης, Ιορδάνης Ανανιάδης, Λάκης Παπαστάθης, Λευτέρης Ξανθόπουλος και Δήμος Αβδελιώδης, Master Classes που θα καθιερωθούν από δω και στο εξής κάθε χρόνο.

§  Επίσης, δημιουργούμε κάθε χρόνο εικαστικό περίπτερο της Ε.Ε.Σ. στο χώρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εκδίδουμε εδώ και 8 χρόνια μουσικό CD με θέματα από τις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που συμμετέχουν στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας Κινηματογράφου του ΥΠ.ΠΟ.

§  Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο (11/3 -15/3) διοργανώσαμε μαζί με το Παράρτημα Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης εκδήλωση «ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», σε συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, όπου προβάλλαμε ταινίες ντοκιμαντέρ που αποκλείστηκαν φέτος από τις προβολές του Φεστιβάλ και για αυτό το σκοπό αναλάβαμε με δικά μας έξοδα την εικαστική επιμέλεια και την εκτύπωση του προγράμματος και της αφίσας της εκδήλωσης καθώς και την οικονομική αποζημίωση των τεχνικών.

§  Διεκδίκηση πόρων μέσω των φορέων (Υπουργεία, ΕΤ3, ΤV100, Μουσείο, Δήμος, Νομαρχία κ.α.)

§  Στέγαση του γραφείου του Παραρτήματος της Ε.Ε.Σ. στην Θεσσαλονίκη, σε γραφείο στην οδό Καλαποθάκη 3, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση και θα γίνουν τα εγκαίνια.

§  Η ψηφοφορία κατά την διάρκεια των εκλογών θα γίνει με κάλπη, εφορευτική επιτροπή και δικαστικό αντιπρόσωπο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.

§  Ανοιχτές συναντήσεις - προβολές ταινιών, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού, μη κυβερνητικών οργανώσεων (Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ - Τμήμα Κατά του Ρατσισμού, ACTUP - ΔΡΑΣΕ, HELLAS FILMFEST, Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ.α.) και συνδιοργανώσεις προβολών με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

§  Κινηματογραφικές εκδηλώσεις νέων δημιουργών ταινιών μικρού μήκους όπως και προβολές ταινιών που παράγονται από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου.

§  Τιμητική Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Γιάννη Ρίτσου, «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

§  Συνεντεύξεις Τύπου Φεστιβάλ, μελών που παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους.

§  Φιλοξενήσαμε την κεντρική παρουσίαση του βιβλίου «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ '68 : ΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ» σε επιμέλεια του Χρήστου Γιοβανόπουλου.

§  Φιλοξενήσαμε τις εκδηλώσεις της εθελοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Πολίτες εν Δράσει» στα πλαίσια της δράσης με θέμα «Καταπολέμηση του ρατσισμού μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και γνωριμίας».

§  Συνδιοργανώσαμε το Master Class του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ECOCINEMA» με θέμα «Η Ιρακινή Κινηματογραφία σε συνθήκες Ειρήνης και Πολέμου».

§  Φιλοξενήσαμε εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ».

§  Φιλοξενήσαμε εκδήλωση της οργάνωσης «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» για συνάντηση των φορέων της περιοχής των Αθηνών.

§  Φιλοξενήσαμε την συνδιάσκεψη της πολιτικής οργάνωσης «Κόκκινο».

§  Φιλοξενήσαμε την Γενική Συνέλευση και προβολή ταινιών της ελληνικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής ΜΚΟ Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

§  Φιλοξενούμε τις συνελεύσεις της ASIFA Greece (ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού για το Animation .

§  Συνδιοργανώσαμε Κινηματογραφικό Σεμινάριο «Η Πρωτοπορία στον Ελληνικό Κινηματογράφο»

§  Διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ε.Ε.Σ. η 1η Συνάντηση Θεατρικών Ομάδων (6-7-8- Ιουνίου) στο Bios με παραστάσεις, παράπλευρες δράσεις ενημέρωσης και συνάντησης, προβολές αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού των ομάδων, μουσικά δρώμενα και εκδηλώσεις.

§  Επίσης, Φιλοξενήσαμε στο κτίριο της Ε.Ε.Σ. την ανοιχτή συζήτηση με θέμα » «Οι ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες στο ελληνικό θεατρικό σύστημα» του  Δικτύου Ανεξάρτητων Θεατρικών Ομάδων (ΔΙΚ.ΑΝ.Ο.), μια ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για τα εμπόδια και τα προβλήματα, τους τρόπους οργάνωσης και τη δράση των θεατρικών ομάδων.

§  Από το 2003, από την πρώτη του διοργάνωση, η Ε.Ε.Σ. στηρίζει και συνεργάζεται με το πολύ πετυχημένο Ανεξάρτητο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ VIDEO» για νέους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε το κατάλογο των ταινιών του ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ VIDEO 07.

§  Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εικόνες του 21ου Αιώνα», στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»

§  Η ταινιοθήκη της Ελλάδος εκτός των άλλων φορέων συνεργάζεται με την πρεσβεία της Ιαπωνίας προβάλλοντας νέες Ιαπωνικές ταινίες στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά οργανώνουμε ένα τριήμερο προβολών 11-12 και 13 Σεπτεμβρίου 2008 νέων Ιαπωνικών ταινιών. Η προβολή έγινε στην αίθουσα προβολής της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

§  Εκδήλωση με συναδέλφους σκηνοθέτες και άλλους δημιουργούς από την Τουρκία με προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μικρά Ασία Πάλι».

§  Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου-πολυχώρος ΙΑΝΟΣ και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, επιδιώκοντας να θυμίσει στο αθηναϊκό κοινό σημαντικές ταινίες και τους κινηματογραφιστές  δημιουργούς τους,  που μέσα στη ροή του χρόνου παραμένουν σήμερα σχεδόν άγνωστες στον πολύ κόσμο.

§  Ήδη έχουν γίνει προβολές ταινιών μεταξύ άλλων όπως του:

1)Δήμου Αβδελιώδη,

2) Κώστα Σφήκα,

3) Κώστα Βρεττάκου,

4)Τάκη Κανελλόπουλου,

5) Ντίνου Κατσουρίδη και

6) Γρηγόρη Γρηγορίου.

Στις 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τον Νίκο Καβουκίδη.

§  Διαδικτυακό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους οργανώνει η πρωτοβουλία “Balkans Beyond  Borders (Βαλκάνια πέρα από τα Σύνορα)”, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,  με στόχο την ενεργοποίηση των νέων για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κατανόησης μεταξύ των λαών των Βαλκανίων

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ»

§  Είναι χρέος μου να αναφερθώ σε αυτήν εδώ την αίθουσα η οποία μετονομάστηκε σε αίθουσα «Νίκος Αντωνάκος» μετά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα εδώ και ο Νίκος μας λείπει στις μάχεις του Σωματείου μας.

Θέατρο:

§  Διοργανώνουμε συναντήσεις του Τομέα Θεάτρου πάνω στα τρέχοντα θέματα που απασχολούν αυτήν την εποχή τον Θεατρικό χώρο. Με την παρουσία αρκετών μελών μας θεατρικών δημιουργών, αναλύσαμε και καταθέσαμε απόψεις σε θέματα όπως ΕΚΕΘΕΧ, ΔΗΠΕΘΕ και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.

§  Όσον αφορά το Φεστιβάλ Αθηνών η Ε.Ε.Σ. έχει θέσει θέματα, τόσο στο Φεστιβάλ όσο και στο ΥΠΠΟ,  όπως:

1) οικονομικός απολογισμός και γιατί δεν δίδεται στην δημοσιότητα.

2) Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των ελληνικών προτάσεων;

3) Επιτροπή κρίσεων. Υπάρχει; Αν υπάρχει, ποια είναι; Ποιος τελικά αποφασίζει;

4) Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δίδεται στην δημοσιότητα και που; Ανεβαίνει στο Internet; Και πότε;

5)Ποιο είναι το κόστος των ξένων παραγωγών έναντι των ελληνικών;

6) Ποιος είναι ο ακριβής οικονομικός απολογισμός του Φεστιβάλ Αθηνών για το έτος 2007-2008 καθώς και ο προϋπολογισμός για το έτος 2009;

7) Ποιος είναι ο επίσημος ρόλος της κας Δηώς Καγγελάρη και ποιες οι οικονομικές απολαβές της;

§ Προχωράμε σε συλλογικές συμβάσεις με τα Κρατικά θέατρα και τα ΔΗΠΕΘΕ και Ελεύθερο θέατρο.

ΤΟΜΕΙΣ:

§  Λειτουργούν σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση ο Τομέας του Θεάτρου, του Κινηματογράφου που συνεργάζεται και με την Διασωματειακή και την επόμενη βδομάδα θα έχουμε μια συνάντηση γύρω από τον νέο κινηματογραφικό Νόμο και πως πρόκειται να διαμορφωθεί το τελικό του σχέδιο για να αποφασίσουμε για το ποιος θα εκπροσωπήσει την επιτροπή διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου του Νόμου πριν βγεί στην δημοσιότητα, ο Τομέας Τηλεόρασης που θα βάλουμε ξεκάθαρες πια βάσεις για το ποιά τηλεόραση θέλουμε σε σχέση με το πολιτιστικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, καταρχήν, και την ιδιωτική στην συνέχεια και τον ρόλο που πρέπει να παίζει επιτέλους ο σκηνοθέτης δημιουργός. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω την ανάδειξη που έχει κάνει η Εταιρεία πάνω στην απόδοση επιτέλους του 1,5% των ακαθορίστων εσόδων των καναλιών πάνω στον κινηματογράφο.

§  Έγιναν συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, την Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κα. Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα, επίσης τον Αναπληρωτή Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θοδωρή Δραβίλα και τον βουλευτή Θανάση Δαβάκη.

Πετύχαμε και ολοκληρώνουμε:

1.     Κινηματογραφική Ακαδημία των φορέων του Οπτικοακουστικού Χώρου με συμμετοχή ΟΛΩΝ των επαγγελματιών των Σωματείων και των βραβευμένων , παλαιότερων και νεότερων, χωρίς αποκλεισμούς, θεσμοθετημένη από την Πολιτεία με χρηματικά βραβεία.

2.     Πιλοτικό πρόγραμμα με την εργατική εστία, για πρώτη φορά πήρε εισιτήρια για τους δικαιούχους και ο Ελληνικός Κινηματογράφος που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο για το θέατρο. 

3.     Αύξηση τιμητικών συντάξεων στις 50 όπου επωφελήθηκαν και αρκετά μέλη μας, και αυτή την στιγμή δουλεύουμε στην κατεύθυνση, με άλλους φορείς και με το ΥΠΠΟ, στην επαναδιαπραγμάτευση και του αριθμού των συντάξεων αλλά και του ποσού της τιμητικής σύνταξης αλλά και του τρόπου απονομής της.

4.    Προτείναμε και βρίσκεται σε στάδιο ψήφισης η εξαγορά 3.000 ενσήμων, παλιός νόμος της Μελίνας, του Δημήτρης Ρέππα και Πάνου Παναγιωτόπουλου.

5.     Συλλογική σύμβαση για τα Κρατικά Θέατρα ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά.

6.     Σύμβαση με την Κρατική Τηλεόραση και την ιδιωτική.

7.     Βρισκόμαστε σε τελική συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει πάλι το πρόγραμμα «Μελίνα-Η Τέχνη στα Σχολεία» για εκμάθηση κινηματογράφου και θεάτρου στα παιδιά.

8.    Λειτουργία του ταμείο αρωγής των μελών, ζητήσαμε να ισχύει και στον νέο Νόμο.

9.   Κεντρική Αίθουσα Κινηματογράφου της Ε.Ε.Σ. για προβολή του έργου των ελλήνων δημιουργών και ευρωπαίων, ιδέα που έχει προταθεί να γίνει με την συνεργασία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

10.    Εναλλακτικό δίκτυο κινηματογράφου-θεάτρου σε όλη την περιφέρεια, σε συνεργασία με τις κινηματογραφικές λέσχες, και ένωση ανεξαρτήτων σκηνών με εναλλαγή θεάτρου και σινεμά.

11.   Η Ε.Ε.Σ. ανταποκρινόμενη πάντα στις απαιτήσεις των καιρών θα διοργανώσει ένα ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, μαζί με όλους τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου με σκοπό τα πορίσματά του να αποτελέσουν την αποτελεσματική διέξοδο από την κρίση που διέρχεται ο χώρος. Ενόψει μάλιστα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή κάνει επιτακτική την ανάγκη της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου.

12.    WebTV: Η Ε.Ε.Σ. ανακοινώνει την ίδρυση Διαδικτυακού Καναλιού (WebTV), φιλοδοξώντας να καινοτομήσει με πρωτοπόρα προγράμματα και με ανεξάρτητη κριτική σκέψη για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών από την ίδρυση της, το 1973, μάχεται για τα δικαιώματα των δημιουργών του Κινηματογράφου, του Θεάτρου και της Τηλεόρασης. Το κίνητρό της ήταν πάντα η διάδοση του πολιτισμού, η ενότητα των δημιουργών και η ανάδειξη των νέων καλλιτεχνών.

13.   Το ΥΠΠΟ, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά,  ενέκρινε πρότασή μας για την υλοποίηση σειράς ντοκιμαντέρ με πολιτιστικό θέμα όπως το Υπουργείο υλοποιούσε επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

14.  Υπογράψαμε ήδη σύμβαση συνεργασίας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με την ΕΡΤ Α.Ε. για δημιουργία προγράμματος με θέμα την μετανάστευση που θα υλοποιήσουν τα μέλη μας άμεσα.

15.   Με μεγάλο αγώνα του Διοικητικού Συμβουλίου, το κτίριο όπου στεγάζεται η  Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ανακηρύχθηκε νεώτερο μνημείο και με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του κτιρίου από το ΥΠΠΟ. Η σημερινή διοίκηση του ΥΠΠΟ δεσμεύτηκε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο και μπήκε σε άμεση προτεραιότητα για την ολοκλήρωσή του. Η ανακοίνωση θα γίνει από τον Υπουργό Παύλο Γερουλάνο και την Γενική Γραμματέα Λίνα Μενδώνη, παρουσία των σκηνοθετών της Εταιρείας. Απεδέχθησαν την πρότασή μας να μετονομαστεί σε κτίριο «Νίκου Κούνδουρου».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

§  Όλα αυτά που σας ανέφερα είναι σύμπτυξη όλου του έργου της παρούσας Διοίκησης την περίοδο 2006 έως σήμερα.

§  Υπάρχει μια πολεμική εναντίον του Συνδικαλισμού και φυσικά εναντίον της Εταιρείας. Υπάρχει ένα σχέδιο από κάποιους θεσμικούς να μην υπάρχει Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, να μην υπάρχει φωνή.

§  Ο Κινηματογράφος δεν σταματά στην οθόνη αλλά συνεχίζεται και πέρα από αυτή. Εκεί, υπάρχουν οι επαγγελματίες κινηματογραφιστές που κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μεράκι και αυταπάρνηση, φροντίζουν ώστε ο κινηματογράφος να συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να μας κάνει να ονειρευόμαστε.

§  Η Ε.Ε.Σ., το μεγάλο και ιστορικό αυτό Σωματείο, ένας Πολιτιστικός Οργανισμός που σκοπό και ρόλο έχει να δίνει ευκαιρίες ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δημιουργούς, νέους και παλιούς, χωρίς αποκλεισμούς και να υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις όλου του κλάδου.

§  Θέλοντας να αναφερθώ σε διάφορες ιδιωτικές κινήσεις από κάποιες ομάδες, ο κινηματογράφος, όπως γνωρίζετε, δεν είναι πολεμική τέχνη, απλά κάποιοι διάλεξαν να κάνουν λάθος τέχνη.

§  ο κινηματογράφος είναι ουμανιστική τέχνη, ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες όταν ένας νέος δημιουργός, ένας παλαιότερος δημιουργός μπορεί με μια μικρή κάμερα, με μια φωτογραφική μηχανή να αλλάξει τον κόσμο.

§  Άραγε το μόνο που πρέπει να υπάρξει και να παλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αξιοκρατία. Δηλαδή να δίνει η Πολιτεία ευκαιρίες σε κάποιον ακόμα και να αποτύχει. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας ιδιώτης ή μια ιδιωτική κίνηση ανθρώπων.

§  Επιδίωξη του Σωματείου μας είναι σ’ αυτή την φάση με την ανεργία να αγγίζει το 90% στον χώρο μας, σαν Διοικητικό Συμβούλιο να διεκδικήσουμε λυσσαλέα το να μπορεί  ο κάθε σκηνοθέτης και δημιουργός να βρίσκει δουλειά:

-         όταν απευθύνεται στην ΕΡΤ,

-         όταν απευθύνεται στο Θέατρο

     (κρατικό, ΔΗΠΕΘΕ ή ιδιωτικό)

-         όταν απευθύνεται στο Ε.Κ.Κ.

§Και αυτό θα πράξουμε!!

Στην συνέχεια πήραν τον λόγο μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και τοποθετήθηκαν στην παρουσίαση του Απολογισμού του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, άλλοι θετικά και άλλοι με κριτική διάθεση στα παραπάνω, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου, σεβασμού και συλλογικότητας.

Μίλησαν οι:

Γιώργος Σγουράκης

 

Νίκος Καβουκίδης

Κώστας Σταματόπουλος

Λεωνίδας Βαρδαρός

Γεωργία Γρηγορίου

Νίκος Ξυθάλης

Γιώργος Μπακόλας

Νίκος Ζερβός

Φωτεινή Κοτρώτση

Θεόφιλος Ζαμάνης

Αλέκος Λαμπρίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Site by Webrelations