NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας ώστε να λαμβάνετε τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοσίτσα 11, Εξάρχεια
Αθήνα 10683
T: 210 8229133
E: ees@ath.forthnet.gr

ΠΡΟΥΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διεύθυνση Θήρας 86, Αργυρούπολη 164 51 Fax
Τηλέφωνο 6937 686447 E-mail malfae@statistics.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΥΤΖΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννη

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και του ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ της ΕΡΤ. (τακτικός υπάλληλος της ΕΡΤ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ)

Μέλος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ από το 1982.

Μέλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1950.

Σπουδές:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών: Φιλολογία, Ιστορία – Αρχαιολογία).

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Σπουδές και μελέτες για το ΚΡΗΤΙΚΟ και ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟ θέατρο του 18ου και 19ου αιώνα.

Μαθήματα Υποκριτικής, κινησιολογίας και σκηνοθεσίας με δάσκαλο τον διάσημο ΠΟΛΩΝΟ σκηνοθέτη Γιέρζυ Γκροτόφσκι.

Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού  Τμήματος ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ και σκηνοθέτης του ίδιου Τμήματος.

Σπουδές στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ το 1971-73 και μαθητής του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:
Σεμινάρια στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με δάσκαλο τον Βασίλη Ραφαηλίδη από το 1976-1979.

Βοηθός  των γνωστών σκηνοθετών – δασκάλων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, του ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ και του ΔΗΜΟΥ ΘΕΟΥ στις ταινίες «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» του Δήμου Θέου και «ΜΟΝΤΕΛΟ», «ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ», «ΤΟ κατά ΜΑΡΚΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ», «από την σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής» του Κώστα Σφήκα.

Σκηνοθέτης – συνεργάτης της καταξιωμένης πολιτιστικής εκπομπής της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ της ΕΡΤ:«ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» σκηνοθέτησε το Ντοκυμαντέρ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ και το άγνωστο έργο του του 1745 «Ιφιγένεια εν Ληξουρίω».

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:
Έχει γράψει τα σενάρια και έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 20 ταινίες – Ντοκιμαντέρ πολιτιστικού περιεχομένου παραγωγές της ΕΡΤ.

Σημαντικό μέρος της σκηνοθετικής του δουλειάς στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ της ΕΡΤ είναι τα Ιστορικά και Αρχαιολογικά Ντοκυμαντέρ για την ΒΕΡΓΙΝΑ, την ΠΕΛΛΑ και το ΔΙΟΝ, για τα οποία συνεργάστηκε με σημαντικούς ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ, όπως τον αείμνηστο καθηγητή ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ και τον Διευθυντή του ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, καθηγητή ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΝΛΗ.

Σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ την σειρά: «Ρομαντικές Ιστορίες», ένα σήριαλ 8 επεισοδίων.

Σκηνοθέτησε για την ιστορική θεατρική εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ», το σπάνιο και άπαιχτο στην τηλεόραση θεατρικό έργο του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΑΡΙΤΑΝΑ» που είχε παρουσιαστεί το 1923 από την μεγάλη πρωταγωνίστρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, την Κα ΚΥΒΕΛΗ.

ΘΕΑΤΡΟ:
Το 1982 σκηνοθετεί για το ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ το ιστορικό θεατρικό έργο του αείμνηστου συγγραφέα ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ «ΥΠΑΤΙΑ».

Το 1983 ιδρύει το θεατρικό σχήμα «ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ» με έδρα την ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ στην ΑΘΗΝΑ και ανεβάζει σε σκηνοθεσία του το σημαντικό έργο του ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: «Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΩΣ» του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ :
Σκηνοθετεί για το Δημοτικό Θέατρο τα έργα «ΑΙΣΩΠΟΣ ο σύγχρονός μας» το 1984 και το έργο του διακεκριμένου αείμνηστου συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ «ΕΓΚΑΙΝΙΑ» το 1986.

Στο ιστορικό Νεοκλασικό Θέατρο στην Σύρο, τον  «ΑΠΟΛΛΩΝΑ» σκηνοθετεί το σύγχρονο νεοελληνικό έργο «ΤΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ» του βραβευμένου συγγραφέα ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜΟΥ το 1980 και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του αναγνωρισμένου ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΘΑΚΗΣ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:
Σκηνοθετεί κινηματογραφημένες τηλεοπτικές σειρές πολιτιστικού περιεχομένου από το 1983 έως το 1995, όπως οι εκπομπές της τηλεόρασης της ΕΡΤ: «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» (αφιερώματα στον γνωστό σκηνοθέτη και δημιουργό του ΑΜΦΙ – ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΠΥΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ και τον αείμνηστο μεγάλο ηθοποιό και δάσκαλο του θεάτρου μας ΘΑΝΟ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟ), «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», «Οι ποιητές μας», «ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ», την περίοδο 1983 μέχρι το 1995.

Το 1999 αναλαμβάνει για το ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ της ΕΤ-1 (ΕΡΤ) την τηλεοπτική παρουσίαση του καθημερινού τηλεοπτικού προγράμματος του πρώτου καναλιού της ΕΡΤ.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ:
Τεράστια είναι η συμμετοχή του με ραδιοσκηνοθεσίες και ραδιοφωνικές παραγωγές στα διάφορα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ραδιοφωνικές εκπομπές Λόγου και οι Θεατρικές εκπομπές τις οποίες σκηνοθέτησε: «θεατρική βραδιά», «Το θέατρο στο Β’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ», «Γνωστά και άγνωστα κείμενα της πεζογραφίας μας» «Το Διήγημα στο Β΄ πρόγραμμα», «Οι θεατρικοί μας συγγραφείς», «Το μονόπρακτο», «Μικρή Αυλαία», «Τα κείμενα και οι δημιουργοί τους»  από το 1979-1999.

Τον Μάρτιο του 1981 αναλαμβάνει την ραδιοσκηνοθεσία, την οργάνωση της παραγωγής και την επεξεργασία των εισαγωγικών κειμένων για την μεταφορά σε θεατροποιημένη μορφή της ΙΛΙΑΔΑΣ του ΟΜΗΡΟΥ στην μετάφραση του Αλέξανδρου Πάλλη με την συμμετοχή της αφρόκρεμας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ηθοποιών όπως ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, κ.α. Η μετάδοση της ΙΛΙΑΔΑΣ διήρκεσε από τον Μάιο του 1981 έως τον Νοέμβριο του 1981.

Για 15 ολόκληρα χρόνια από το 1985 έως το 2000 ήταν ο ραδιοσκηνοθέτης και δημιουργός μαζί με τον εξέχοντα κριτικό θεάτρου και φιλόλογο ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ των ραδιοφωνικών σειρών, Θεάτρου και Λογοτεχνίας «Συγχρονίες, Διαχρονίες και Συνειρμοί», «Από τις ρίζες του ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ», «ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΟΥ ΘΕΣΠΙΔΟΣ». Συνολικά 250 εκπομπές Ραδιοφώνου συνολικής διάρκειας 700 περίπου ωρών ραδιοφωνικού προγράμματος, με μέση διάρκεια κάθε εκπομπής από 30’ έως 60’ λεπτά.

Το 1997 ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ και το Γ’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ του αναθέτουν την επιμέλεια και την ραδιοσκηνοθεσία κειμένων κλασικών συγγραφέων και ποιητών σε ζωντανή μετάδοση κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ πρωί από την «ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ -αίθουσα Διαλέξεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» εκπομπών (σε απευθείας μετάδοση), με την συμμετοχή γνωστών καταξιωμένων ηθοποιών του θεάτρου μας, με εισηγητή τον ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ της λογοτεχνικής σειράς με τίτλο: «Από τον ΟΜΗΡΟ στο 2000 μ.Χ.: Λόγος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ». Η σειρά ζωντανών εκπομπών διήρκεσε από το 1997 μέχρι το 2000.
   
Από το 2006 υπηρετεί ως τακτικός  υπάλληλος με την ειδικότητα του σκηνοθέτη στην ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και ΑΡΧΕΙΟΥ της ΕΡΤ με αντικείμενο την αξιολόγηση, ταξινόμηση και καταλογογράφηση του Φωτογραφικού Αρχείου εκπομπών της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και του ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ της ΕΡΤ.

                       

 
.


ΕΡΓΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗSite by Webrelations