NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας ώστε να λαμβάνετε τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοσίτσα 11, Εξάρχεια
Αθήνα 10683
T: 210 8229133
E: ees@ath.forthnet.gr

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Διεύθυνση Ασκληπιού 46, Αθήνα 11471 Fax
Τηλέφωνο 6945751837, 2103610464 E-mail eliasgiannakakis@hotmail.com


Γεννήθηκε το 1968.  Από το 1992 μέχρι το 1995 εργάσθηκε ως βοηθός στον κινηματογράφο, δίπλα στους Παντελή Βούλγαρη και Γιώργο Καρυπίδη.
 Παράλληλα με την δραστηριοποίησή του στον προγραμματισμό κινηματογραφικών λεσχών και αρθρογραφίας πάνω στον κινηματογράφο, προχώρησε στην πραγματοποίηση δυο ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας(που βραβεύθηκαν και προβλήθηκαν σε σειρά διεθνών φεστιβάλ) και ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

Συνεργάσθηκε(και εξακολουθεί μέχρι  σήμερα) με την  τηλεοπτική σειρά «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» καθώς και άλλες ακόμη, σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ.  Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται ως ιστορικός του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ, μέσα από την οργάνωση και επιμέλεια κινηματογραφικών εκδηλώσεων, ημερίδων, άρθρων και προβολών, γύρω από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό  σινεμά. Επί μια πενταετία ήταν υπεύθυνος προγράμματος σε κινηματογραφικές λέσχες της Αθήνας.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την αναζήτηση και προβολή των σημαντικών ταινιών(γνωστών και μη) του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, διαθέτοντας ένα από τα πληρέστερα αρχεία κινηματογραφικών ταινιών στην χώρα μας.

Έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό ντοκιμαντέρ πάνω στο θέατρο, κινηματογραφώντας ο ίδιος επι μακρό χρονικό διάστημα ηθοποιούς ή παραστάσεις, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα ιδιαίτερα συστατικά της θεατρικής διαδικασίας και της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων του. Έτσι έχει προσεγγίσει μορφές του παρελθόντος, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, η Ελένη Παπαδάκη ή η Χριστίνα Τσίγκου, ηθοποιούς όπως η Αλέκα Παϊζη και η Αμαλία Μουτούση, ενω βρίσκονται σε εξέλιξη ντοκιμαντέρ για το Θέατρο Αμόρε μέσα απο τις «Μεταμορφώσεις του Οβίδιου» καθώς και του Γιώργου Λούκου σε σχέση με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 2004 παρουσίασε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του «Γιάννης Κούρος – Αενάως Κινούμενος», με θέμα τον Τριπολιτσιώτη υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο. Ένα δρομέα διάσημο στο εξωτερικό(κατέχει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ υπεραποστάσεων), αλλά ξεχασμένο από την πατρίδα του.
Για το ντοκιμαντέρ αυτό του απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας.

Το 2005 προβλήθηκε στις αίθουσες η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μυθοπλασίας,  με τίτλο «ΑΛΕΜΑΓΙΑ» και πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό και την Υβόννη Μαλτέζου. Η ταινία στη συνέχεια προβλήθηκε σε φεστιβάλ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, κυκλοφόρησε σε dvd και προβλήθηκε το 2007 απο την ΕΡΤ.
 
Την ίδια χρονιά(2005) παρουσίασε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, «Walter the Greek».

Το 2005 εκδίδεται το αφήγημα-δοκίμιο «Το Μυθιστόρημα του Ποδοσφαίρου», που αποτελεί μια διαφορετική ματιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντας την πολιτική, κοινωνική, ιστορική και καλλιτεχνική του διάσταση.

Το φθινόπωρο του 2007 ολοκληρώνει(ως παραγωγός και σκηνοθέτης) ύστερα απο πέντε χρόνια έρευνας και γυρισμάτων, ένα ακόμη μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που προορίζεται για τις κινηματογραφικές αίθουσες και αναφέρεται στην Μακρόνησο. Η ταινία αυτή θα προβληθεί επίσημα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2008.

Στα σχέδιά του για την περίοδο 2008-2009 είναι το ανέβασμα δυο θεατρικών παραστάσεων πάνω σε έργα που η διασκευή τους έχει  ήδη ολοκληρωθεί απο τον ίδιο.

Παράλληλα προετοιμάζει δυο ακόμη ντοκιμαντέρ για την σειρά «Παρασκήνιο» ενω έχει ολοκληρώσει το σενάριο για την δεύτερη ταινία του μυθοπλασίας που θα πραγματοποιήσει τον προσεχή χειμώνα.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχει πραγματοποίησει περίπου πενήντα ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

1996: «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ» 12 λεπτών . Βραβείο ιδρύματος Κοτρώνη για την καλύτερη ταινία φανταστικού κινηματογράφου.


1999: «ΠΑΤΑΓΩΝΙΑ»  30 λεπτών. Κρατικό βραβείο ποιότητας ΥΠΠΟ, διάκριση από το ΕΚΚ, βραβείο σεναρίου από το ίδρυμα Κοτρώνη.


2000: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ» 15 λεπτών. Για την  εκπαιδευτική τηλεόραση.

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

2004: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ- αενάως κινούμενος» 73 λεπτών. Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής.
Δεύτερο Βραβείο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2004.

2004: «ΑΛΕΜΑΓΙΑ» μεγάλου μήκους μυθοπλασίας
διάρκειας 100 λεπτών. Παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2004. Μια δραματική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα με τον Δημήτρη Καταλειφό, την Υβόννη Μαλτέζου, την Εκάβη Ντούμα, το Γιώργο Μιχαηλίδη, την Ράνια Οικονομίδου, το Θάνο Σαμαρά και την Άννα Μάσχα.

2005:  « WALTER THE GREEK» ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους,  που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ τον Απρίλιο του 2005. Η ταινία προσεγγίζει τον διάσημο διευθυντή φωτογραφίας Walter Lassaly, που συνδέθηκε με το free cinema, στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα όπου συνεργάστηκε πολύ με τον Μιχάλη Κακογιάννη και το 1964 κέρδισε το όσκαρ φωτογραφίας για τον «Ζορμπά». Σήμερα διαμένει στο χωριό που γυρίστηκε η ταινία, στον Σταυρό Χανίων και έχει εκχωρήσει το βραβείο όσκαρ στην τοπική ταβέρνα.

2008: «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ»  μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ διάρκειας 109 λεπτών. Συσκηνοθεσία με την Εύη Καραμπάτσου.
Θα προβληθεί στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2008.


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


2000-2007: Είκοσι τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ  διάρκειας 50 λεπτών το καθένα, για την σειρά της  ΕΤ1 «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ».

«Τάκης Κανελλόπουλος», πάνω στον πιο ποιητική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου.(2000).

«Νίκος Γκροσδάνης ο αφανής θεματοφύλακας της γνώσης», ο Θεσσαλονικιός συλλέκτης που παράλληλα με τη δουλειά του ως υπάλληλος στο παλιό Mεντιτερανέ, μάζευε στοιχεία για όλες της μορφές της νεότερης ελληνικής τέχνης και συνδέθηκε με μια βαθιά φιλία με τον Μάνο Χατζιδάκι.(2001).

«Η διαρκής γοητεία της στρογγυλής θεάς», ο κόσμος του ποδοσφαίρου μέσα από την ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική του διάσταση.(2001).

«Ο κόσμος της φαντασίας», πάνω στο φανταστικό στοιχείο όπως αυτό προκύπτει στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο.(2001).

«Οι Έλληνες στην απόβαση της Νορμανδίας». Οι τέσσερις έλληνες επιζώντες που συμμετείχαν στην μεγάλη απόβαση, ξετυλίγουν τις μνήμες τόσο για το μεγάλο γεγονός, όσο και για τα δύσκολα εκείνα χρόνια.(2001).

«Ελένη Παπαδάκη», πάνω στη μεγάλη πρωταγωνίστρια του Εθνικού θεάτρου των δεκαετιών του τριάντα και του σαράντα, που δολοφονήθηκε στην περίοδο των Δεκεμβριανών.(2002).

«Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας», μια μονογραφία πάνω στον «ποιητή της θάλασσας».(2002).

«Το διαρκές ελεύθερο πνεύμα του Γιώργου Θεοτοκά», πορτρέτο για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, του συγγραφέα και στοχαστή που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την γενιά του τριάντα.(2003).

«Κώστας Μανουσάκης ο εξόριστος κινηματογραφιστής», ο σκηνοθέτης που εκπροσώπησε τη χώρας μας στο Βερολίνο και τις Κάννες και στη συνέχεια κατά τρόπο παράδοξο αποχώρησε από τα πλατό, δημιουργώντας ένα «μύθο».(2005).

«Ο φωτορεπόρτερ Ανδρέας Καλογερόπουλος» πάνω στον φωτορεπόρτερ που κάλυψε κορυφαία πολιτικά και αθλητικά γεγονότα από το 1945 μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας σε 12 Ολυμπιακούς αγώνες  κ.λ.π.(2005).

«Ανταπόκριση από το Λαβύρινθο»- Αχιλλέας Κυριακίδης
Ένα πορτρέτο του συγγραφέα, σκηνοθέτη και μεταφραστή του Μπόρχες και άλλων σημαντικών συγγραφέων.(2006).

«Λεωνίδας Κύρκος» Ντοκιμαντέρ πάνω στον παραδοσιακό ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, ο οποίος μιλά για πρώτη φορά πάνω στην πορεία του στα ταραγμένα χρόνια του εικοστού αιώνα.(2006).

«Ο Δημήτρης Ροντήρης και η διδασκαλία της αρχαίας τραγωδίας».
Διπλό αφιέρωμα πάνω στον μεγάλο σκηνοθέτη του θεάτρου μας και ταυτόχρονα μια προσπάθεια ανίχνευσης του τρόπου με τον οποίο ανεβαίνει η τραγωδία, καθώς και της διαφοράς ανάμεσα σε κλασικό και μοντέρνο.(2006).

«Κώστας Πασχάλης» πάνω στον κορυφαίο  έλληνα βαρύτονο που αποτέλεσε μια σημαντική μορφή στην ευρωπαϊκή όπερα των τελευταίων σαράντα χρόνων.(2007)

«Αλέκα Παϊζη» ντοκιμαντέρ πάνω στη μεγάλη ελληνίδα ηθοποιό στη γραμμή του cinema verite.(2007)

«Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα κριτικό κινηματογράφου που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ.(2007)

«Αμαλία Μουτούση- Απο την Αντιγόνη στην Αντιγόνη» Επί ένα χρόνο «παρακολούθηση» της σπουδαίας ηθοποιού στην πιο δημιουργική της φάση, όταν ανεβάζει την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, την Σάρα σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, την Ηλέκτρα του Χόφμανσταλ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και τέλος ξανά την Αντιγόνη.(2007)

«ΑΣΚΙ» Ντοκιμαντέρ πάνω στα ιστορικά αρχεία που ερευνούν την πορεία της ελληνικής αριστεράς και των κοινωνκών κινημάτων.(2007)

«Χριστίνα Τσίγκου» Αφιέρωμα στην λησμονημένη μούσα του Μπέκετ, που ερμήνευσε μοναδικά τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του.(2008)

2005:  « ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» Σειρά διάρκειας 45 λεπτών στην ΕΤ1 :

«Τάσος Ζωγράφος», πάνω στο έτος 1962 και τη συμμετοχή του στο «Συνοικία το όνειρο» και την «Οδό ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι.

«Παντελής Βούλγαρης», με το γνωστό σκηνοθέτη να αναφέρεται στο έτος 1972 που γύρισε το «Προξενιό της Άννας».

«Γιώργος Αρβανίτης», όπου ο γνωστός διευθυντής φωτογραφίας ανακαλεί το έτος 1975 και την εμπειρία του «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

«Μένης Κουμανταρέας». Ο συγγραφέας αναφέρεται στο 1981 όπου συνέγραψε το βιβλίο του «Σεραφείμ και Χερουβείμ» που εκτυλίσσεται την περίοδο των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου.

2006: «Τι είναι η πατρίδα μας;»  Ντοκιμαντέρ  50 λεπτών στα πλαίσια της σειράς «Παθήματα, Μαθήματα» της ΕΤ1.
Πραγματεύεται την διαμόρφωση της Εθνικής ταυτότητας μέσα από την διδασκαλία Ιστορίας και Θρησκευτικών, καθώς και τον εναγκαλισμό Εκκλησίας και Κράτους, που οδηγεί στην δημιουργία ιδεολογημάτων και συντηρητικών επιλογών.

2007: «Άρης Κωνσταντινίδης-Δοχεία ζωής». Ημίωρο πορτρέτο στα πλαίσια της σειράς «Πορτρέτα Αρχιτεκτόνων», του κορυφαίου αρχιτέκτονα και καθηγητή Άρη Κωνσταντινίδη, που αποτέλεσε ίσως την σπουδαιότερη μορφή της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

2007: Πορτρέτα των διεθνούς φήμης συγγραφέων Ζοζέ Σαραμάγκου και Αντόνιο Ταμπούκι, στα πλαίσια τηλεοπτικής σειράς της Ετ1 «Κεραίες της εποχής μας» για τους μεγάλους συγγραφείς του καιρού μας και τη σχέση τους με την Ελλάδα.

2008: «Σκιές στο φώς» Σειρά έξι επεισοδίων 50 λεπτών το καθένα, σε δική του παραγωγή και σκηνοθεσία, για αντίστοιχους σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Παρουσιάζονται οι : Γιώργος Αρβανίτης, Ντίνος Κατσουρίδης, Ανδρέας Μπέλλης, Αλέξης Γρίβας, Γιώργος Πανουσόπουλος και Νίκος Καβουκίδης.

.


ΕΡΓΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗSite by Webrelations