NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας ώστε να λαμβάνετε τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοσίτσα 11, Εξάρχεια
Αθήνα 10683
T: 210 8229133
E: ees@ath.forthnet.gr

ΤΙΓΚΙΛΗΣ ΜΗΝΑΣ

Διεύθυνση   Fax
Τηλέφωνο E-mail tigilis@cytanet.com.cy

ΜΗΝΑΣ ΤΙΓΚΙΛΗΣ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1957. Μphil Θεατρολογίας/ Theatre Studies στη Φιλοσοφική Σχολή του Eθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου.

 Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας(1977-1980). Δάσκαλοί του, ανάμεσα σε άλλους, οι Ελένη Χατζηαργύρη, Στέλιος Βόκοβιτς, Μαίρη Αρώνη, Νίκος Τζόγιας, Αλέξης Διαμαντόπουλος, Τάσος Ρούσσος, Τάσος Λιγνάδης, Μαρία Χορς. Στέλεχος –όταν ήταν φοιτητής - του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-77), συμμετείχε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (Π.Π.Κ ή ΠΑΠΟΚ).

Πρώτη επαφή με το σανίδι της σκηνής, στο Γυμνάσιο, με προτροπή  του  θεατρικού συγγραφέα  και φιλολόγου, Χρήστου Σαμουηλίδη (στο Το Κάστρο της Ωριάς του Θεοτοκά) και αργότερα  στο Θεατρικό Όμιλο της Σχολής Μωραίτη στις  αναβιώσεις της Τύχης της Μαρούλας και της Βεγγέρας σε σκηνοθεσία Τάσου Λιγνάδη, κάτι που τον καθόρισε στο να  ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο.

Μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής του υπήρξε η έκδοση και διεύθυνση της θεατρικής επιθεώρησης «Εκκύκλημα» ( 1983 -1991),  Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά –ΔΕ.Π.Α.Π.(1992-1996) και ταυτόχρονα παραγωγός ραδιοφώνου σε εκπομπές λόγου και κριτικός θεάτρου σε έντυπα στην Ελλάδα.

 Παρακολούθησε τη θεατρική πράξη σε πολλές ευρωπαικές πόλεις, έχει συμμετάσχει επίσης σε σεμινάρια πολιτιστικού management και σκηνοθεσίας στη Μ. Βρετανία και την Γερμανία. Από το 1999, ζει στη Κύπρο και είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού(Ε.Θ.Α.Λ.), του αρχαιότερου περιφερειακού θεάτρου της Κύπρου, όπου έχει σκηνοθετήσει ανάμεσα σε άλλα: Νικολάου Λάσκαρη( Μαλλιά Κουβάρια), Γρηγορίου Ξενόπουλου( Στέλλα Βιολάντη), Γιώργου Διαλεγμένου(Μάνα,Μητέρα,Μαμά...), Νίκης Μαραγκού(Είναι ο Πάνθηρας Ζωντανός;), Ευγένιου Λαμπίς (Η Υπόθεση της οδού Λουρσίν), Ντέιβιντ Μάμετ(Το Σεξ το Επιούσιον), του καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μόλλα(,Λίγα απ΄Όλα/ Ο Καρα-γκιόζης Υπηρέτης), του Φρανκ ΜακΓκίνες( Factory Girls/ Εργαζόμενα Κορίτσια), του Tόμας Μπέρνχαρντ(Πριν την Αποχώρηση), του Pάινερ B. Φάσμπίντερ(Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ),του Χάρολντ Πίντερ(Ο Γυρισμός), του Σεβαστίκογλου (Αγγέλα), το κωμειδύλλιο του Δημητρίου Καλαποθάκη (Το Πράσινο Φουστάνι) Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια (Αγαπητή Γιελένα), Π.Γκόμεθ & Ε.Γκαλάν( Η Καμπύλη της Ευτυχίας) , Πόλα Βόγκελ (Πώς Έμαθα να Οδηγώ), Μπέρτολτ Μπρεχτ & Κουρτ Βάιλ(Το Μικρό Μαχαγκόνυ), Μαριβώ(Η Γλωσσοκοπάνα) κ,α.


Σε μαθητικούς και ερασιτεχνικούς ομίλους στη Λεμεσό, έχει διδάξει έργα των Λόρκα, Μολιέρου και Μπρεχτ.

Άλλα projects: Bertolt Brecht 1998, Brecht 2006, Θέατρο και Περιφέρεια 2009, Η Σύγχρονη Ελληνική Δραματουργία στη Κύπρο,1960 -2010

.


ΕΡΓΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗSite by Webrelations